Sambal Hitam.

Kelamarin aku, mak, kakak dan dua orang kakak ipar pergi beraya ke rumah sepupu mak yang dah lama terpisah di Belia. Tempat tu sebuah perkampungan di tepi hutan dan ladang kelapa sawit. Tanaman di situ menjadi dan subur.

Walaupun kali pertama datang ke sana, aku selamba je minta buah belimbing buluh yang sedang lebat berbuah. Buat muka tak malu je. Hehehehe....

Tujuan utama aku adalah nak buat sambal hitam. Resepi aku dah cari di internet. Ringkas dan senang. Cuma nak keringkan belimbing je yang ambil masa lama.

Aku masak belimbing buluh tu dalam 'slow cooker' selama 15 jam. Kemudian aku keringkan guna pan ajaib. Kemudian ikan bilis aku beli yang elok. Kena kopek sendiri. Lama gak la walaupun 200++gram je. Bawang besar saiz sederhana 2 biji, bawang merah 7 atau 8 ulas, bawang putih 1 labu, cili api & sedikit halia. Semuanya aku kisar. Senang. Nak tumbuk lambat. Mau lenguh tangan aku.

Mula-mula aku tumis kisaran bawang 'and the gang'. Dah kering sikit baru masukkan kisaran ikan bilis. Garam kasar bubuh awal supaya cair dan sebati cepat. Dah kering sikit baru la masukkan belimbing buluh yang dah kering dan hitam tu. Gula kabung aku letak sikit sebagai perasa. Kemudian kacau sesekali sampai kering mana yang nak.

Alhamdulillah sedap.

Ulasan

Catatan Popular