MI UDANG, MI JAWA, MI REBUS?

InsyaaAllah esok aku akan hantar Mak Njang dan anak2nya balik Perak. Tak pasti samada Alor ponsu atau Bagan Serai.

Cadangnya balik dari hantar mereka aku nak pergi Kuala Sepetang. Dah bertahun teringin nak makan mi udang yang glamor sangat tu. Apa istimewanya. Aku cadang nak bunhkus bawa balik je. Nak makan dengan mak abah. Nak makan kat situ aku sorang je.

Disebabkan asyik teringatkan mi udang, tiba2 lak aku teringat mi jawa resepi abah. Terbayang2 keenakannya. Kebetulan ada sambal yang aku simpan untuk buat kuah mi jawa. Serai dan tulang je takde. Tulang tu aku tak ingat langsung walaupun ia merupakan bahan utama.

Dah beli serai aku terus panas sambal, masukkan serai, kentang, santan, sayur, lobak dan udang. Udang 2 ekor je. Sekali makan seekor. Tak boleh banyak2. Kolesterol tinggi dan takut sakit sendi. Lepas solat maghrib baru aku makan. Masih panas lagi. Berpeluh2. Puas aku makan sampai kekenyangan. Alhamdulillah.

Mi apa tak pasti sebenarnya, tapi berbaloi2.

Ulasan

Catatan Popular